Skip to main content

Een veel voorkomend probleem is dat een computer niet meer opstart. Vooral mensen met Windows  lopen hier tegen aan. Betekent dit dat de pc dan ook echt kapot is? Nee, meestal gelukkig niet.

Na verdere navraag blijkt de computer vaak een blue screen (BSOD) te geven of er verschijnen foutmeldingen op het beeldscherm. Helaas is dat niet altijd het geval en moet er verder onderzoek worden gedaan. De procedure die ik dan altijd volg is: Uitsluiten waaraan het NIET ligt. Het resultaat is dat dan al snel bekend is wat de oorzaak wel is. Onderstaande guide is bedoeld om te helpen bij het zelf oplossen van het probleem.

Verschillende oorzaken waardoor een computer niet start

Het is allereerst verstandig om een paar mogelijke oorzaken te bekijken. Enkele redenen waardoor een computer niet start zijn de volgende:

1) Electriciteit

Gaat de pc aan en krijg je foutmeldingen te zien of krijg je een pieptoon te horen? De computer is goed aangesloten op het electriciteitsnetwerk, dit is niet de oorzaak van het probleem. Zie je niets of hoor je niets na het indrukken van de “aan” knop? In dat geval is er duidelijk iets mis met de stroomtoevoer.

2) Hardware

Is er iets aangesloten via usb? Vaak speelt hardware een rol in een niet werkend systeem. Het is mogelijk dat er een usb-stick is aangesloten die bootable is.

3) Software

Vaak heeft de computer iets verkeerd opgeslagen. Het kan ook zijn dat er een update verkeerd is uitgevoerd. Om er voor te zorgen dat een computer goed blijft werken heeft Microsoft een systeem bedacht waarbij de pc automatisch updates uitvoert en de laatste oplossingen krijgt aangereikt. Meestal gaat dit goed….. Helaas gaat het soms ook mis. Dit kan grote consequenties hebben, één gevolg is dat de computer niet meer opstart.

 

Oplossingen waardoor de computer wel weer start

Sommige oplossingen om de computer weer werkend te krijgen zijn gecompliceerder dan andere. Hieronder vind je als eerste de meest eenvoudige oplossing. Wanneer een stap niet van toepassing is, sla deze stap dan over.

1) Electriciteit

Haal aan beide uiteinden de stekker eruit en wacht heel even totdat je ze er weer terug in steekt. Als de computer nu nog niet opstart dan is waarschijnlijk de voeding kapot. Heel soms komt het ook voor dat het moederbord het laat afweten. Raadpleeg voor de zekerheid eerst een expert voordat je onkosten gaat maken.

2) Hardware

Wanneer je gaat onderzoeken welke hardware de oorzaak van het niet opstarten van de computer is, begin je altijd zo clean, of leeg mogelijk. Dit betekent dat als eerste alle usb apparaten ontkoppeld moeten worden. Uiteraard blijven de usb apparaten die noodzakelijk zijn tijdens de test, zoals het toetsenbord en de muis, aangesloten. Pas nadat het systeem weer opstart kun je uitzoeken aan welk apparaat het ligt. Probeer dat uit te sluiten door één voor één een usb aansluiting toe te voegen. Start dan het computersysteem weer op. Wanneer het goed gaat kan het volgende usb apparaat worden aangesloten. Zodra het probleem weer optreedt is de exacte oorzaak gevonden en is de oplossing bekend.

3) Software – Opstarten in veilige modus

Wanneer is vastgesteld dat het niet om een hardware probleem gaat, moet er gedacht worden aan een softwarematig probleem. In dat geval is het vaak mogelijk om de pc toch op te starten. Maar hoe is dat mogelijk? Voor deze situatie heeft Microsoft de veilige modus ontworpen. In deze modus wordt Windows opgestart zonder drivers, opstartprofielen en services. Volg onderstaande stappen om de computer in de veilige modus op te starten.

1) Houd tijdens het opstarten van de pc F8 of SHIFT + F8 ingedrukt totdat een menu verschijnt

Werkt het niet? Wacht enkele seconden voordat je F8 indrukt of probeer een ander toetsenbord.

2) Selecteer “Veilige modus” of “Safe mode

Eenmaal in de veilige modus kunnen de software problemen worden opgelost. Begin bij de eerste stap en probeer na elke stap de computer te herstarten. Start hij goed op, dan is het probleem opgelost.

Systeembestandscontrole om ontbrekende of beschadigde systeembestanden te herstellen

Start de command prompt op.
In de command prompt typ je: sfc /scannow

Voor meer informatie over dit proces zie de website van Microsoft.

Andere methode voor herstel (Alleen voor Windows 10 / 8.1 / 8)

In de command prompt typ je: DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Windows update

Voordat een update verwijderd kan worden is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de update de oorzaak van het niet juist opstarten van de computer is. Ga op Google na of er kortgeleden door Microsoft een update is uitgebracht die op meerdere computers problemen heeft veroorzaakt. Wanneer je overtuigende bewijzen hebt gevonden dat het probleem door een update is veroorzaakt, noteer je de naam van de update. Deze begint altijd met “KB……”
Microsoft biedt de mogelijkheid om een update te verwijderen. Dit wordt een Roll back genoemd.  Dit gaat als volgt:
Selecteer Start en typ: Configuratiescherm
Open het en zoek naar “Een programma verwijderen
Klik aan de linkerkant op “Geïnstalleerde updates weergeven
Zoek de juiste update (je kunt zoeken op geïnstalleerde datum) en klik dan op “verwijderen“.

 

Wanneer een computer niet meer opstart koop dat niet gelijk een nieuwe. Vaak is het probleem op te lossen door te achterhalen of het gaat om een fout in de stroomtoevoer, een hardwareprobleem of een probleem met de software en dit aan te pakken.

 

 

Patrick Buijs