Skip to main content

Harde schijf legen / wissen

By 23 mei 2017april 10th, 2019Computer algemeen, Windows

Wil je de harde schijf legen of de harde schijf wissen?

Dit artikel helpt om de data van een oude harde schijf veilig te vernietigen. Privé data op de harde schijf is kostbaar. Al te vaak zie ik dat computers of laptops die afgeschreven zijn automatisch worden weggegooid zonder op de juiste manier de harde schijf te wissen. Als je niet wilt dat je foto’s en andere privé zaken op straat komen te liggen en mogelijk misbruikt gaan worden dan is dat dus niet de manier.

Het is logisch dat harde schijven soms worden afgeschreven. Hoe verder wij in de tijd gaan, hoe groter bestanden worden. Neem als voorbeeld de video opnames. Stel je neemt op je iPhone 6s een video op van 1 minuut. Doe je dit in 1080p 30 fps, wat full hd is, dan kom je uit op 130MB. Maar neem je de beste kwaliteit in 4K 30 fps dan kom je uit op 375Mb. Even een snelle berekening: 10min filmen is dan 3,7GB. En dat betreft dan 1 film. Conclusie is dus dat men een steeds grotere opslag nodig heeft.

Clonen van de harde schijf

Voor het legen van de schijf is het van belang dat je zeker weet dat je de data goed hebt gemigreerd naar een nieuwe locatie. Clonen wil zeggen dat je een exacte copy maakt van de data van de ene harde schijf en die over zet op de andere harde schijf. Hier zijn clone tools / software voor ontwikkeld.

De verkeerde manier om een harde schijf te legen / wissen

Legen is een belangrijk proces. Het gebeurt vaak dat mensen ‘denken’ dat het voldoende is om de schijf te formatteren. (formatteren betekent dat je de partitie/schijf leeg maakt). Voor mij en veel anderen is het vrij eenvoudig om na 1 formattering de data weer terug te halen (restoren). Een ander zal zeggen dat een hamer de oplossing is. Helaas, een harde schijf bestaat uit verschillende schijfjes. Misschien beschadig je er 1, maar dan nog zul je hem niet volledig vernietigen. Er zijn bedrijven die dit kunnen herstellen.

Goede manier om een harde schijf te legen / wissen

Het is vrij eenvoudig. Schrijf heel vaak onzinnige data naar de harde schijf. Als iemand dan nog jouw harde schijf in handen krijgt, dan vindt hij alleen nog maar onzinnige data. Het is goed om te vermelden dat dit niet iets is wat je handmatig kun doen want elke bit op de schijf moet aangeraakt worden. Met de juiste tool lukt het wel en kun je enen en nullen op de harde schijf laten wegschrijven. Die tool doet dat niet 1x maar meerdere. Een goede tool is DBAN of TeraByte. Op deze manier kun je met een geruster hart de harde schijf weggeven of weggooien.

 

 

Patrick Buijs